събота, юли 24, 2010

Какво сме дали на света?

Дами и господа, нека в това трудно време за България да знаем,че освен "кумиса" и шопската салата сме дали и много други неща на световната култура.
Древните българи са били патриарси на човечеството, семе на нови култури и цивилизации без които света нямаше да е това което е.
 

Те са открили хелиоцентричната система и най-точния календар до сега.
Участвали са в създаването на поднебесната империя и копринения път, дали са на китайците начина за обработка на стъклото, на индийците Ведите.

В нашите земи се е зародила най-древната цивилизация, тук е намерено най-старото злато в Европа и най-древната писменост. Българският фолклор е най-точно отражение на бита на българина. Песента се е предавала от певец на певец. Така са се родили многото и различни варианти и традиции като Мартениците например.
5. Донесли сме в Европа люспестата кожена броня и двойно обтегнатия лък, редица новости във военната тактика и фортификация и ДИНАСТИЧНИТЕ ТРАДИЦИЙ. България е първата национална държава и единствената в света, която откакто е създадена, не е сменила името си.

6. Българския народ е носител на Древно знание и Древни сили благодарение на които се е появила църквата на роден език и редица вероучения които тръгват по света и подготвят идването на една нова раса. Богомилството предизвиква създаването на хуманизма, първите признаци на Ренесанса и предлага модел на СЕЩ.

7. Освен гениално опростена писменност на Кирил и Методи сме дали на света редица герои като Аспарух, Зороастър, тракииците Орфей, Спартак, римските императори Максимин Тракиец, Юстин I, Юстиниян I, редица византийски императори. Няколко Папи, Патриарси на Русия и Цариград, сръбски крале като Стефан Душан, един френски крал Филип VI дВолоа, Вазов и Ботев Силви Вартан, Райна Кабаиванска, Кристо, Христо Стоичков.

8. Измислили сме въздушната бомбардировка, самолета за военни цели и първата жена боен пилот Райна Касабова.

9. Джон Атанасов - създателят на първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера през 1939 г. Днес има астероид, близо до Марс, на негово име, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

10. “Bacterium bulgaricum” открит и патентован от д-р Стамен Григоров. Освен известния бацил - ваксина срещу туберкулозата още древните траки са пиели кисело мляко произведено само от 2 съставки: мляко и закваска. Днес турци, гърци и иранци се опитват да си го препишат и твардят че всяка тяхна жена си носи бацила между краката.

11. Копирната машина, проф. Георги Наджаков роден в Дупница, бил е ректор на СУ освен това открил и фотоволтаичния ефект при диелектрици и полупроводници,
и латентния фотографски образ.

12. Електронния часовник "Пулсар". Създаден от Петър Петров роден в Берковица.Записва се в чуждестрания легион и е пленен от немците. После става царски офицер и отива в Индокитай, където освен 60те модела негови коръбчета построява и катамаран и отива да работи за ВВС на САЩ, после в НАСА работи върху комуникационни сателити и системи за ранно предопреждение от земетресения и констроирането на ракетата "Сатурн" от програма "Аполо"."Джемини II", през 1967 г. е поставя световен рекорд по ветроходство. Създава безжичните монитори за наблюдение на сърцето.

13. Летите джанти чрез метода на Ангел Балевски и Иван Димов - леене с газово противоналягане използван за оливането на високоякостни метални изделия.

14. Шестстепенната скоростна кутия на Румен Антонов, който освен че прави медицински експерименти със себе си изобретява автоматичната скоростна кутия, но не я патентова. Измисля двигателя без клапани и какво ли още не.

15. На 10. 08 1915 г. първият полет на самолет с трето крило, което стабилизира самолета при ъгли на полета над 45 градуса с проекта "Експрес" и се счита за начало на Българското самолетостроене от Асен Йорданов - един от създателите на Американското гражданско въздухоплаване. Учител и идол на Армстронг. Създател на Дъглас ДС-3, главен конструктор на Боинг, първия двукорпосен самолет и редица други. Тои е и един от създадетелите на въздушната възглавница за коли и телефония секретар. И до последно е държал на табелката в дома му в САЩ да пише: Асен Йорданов - български пилот авиатор.

16. Шестия тон на сърцето открит от д-р Митов.

17. Противозачатъчното хапче, професор Карл Джераси, български евреин.

18. Двигателите на Лунния модул, Орел - Иван Ночев от Карлово. Ако не сме били ние дето се вика Американците освен компютър нямаше да могът и да кацнат на луната.
19. Академик Цветан Цветков създател на Космическа храна или най-съвършеният метод на консервиране измислен досега.

20. Новите учебници по математика за 9 и 10 клас на училищата в САЩ на екип от български математици и учители.

21. Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е: проф. Димитър Съселов по настоящем директор на Харвард-Смитсониън Център по астрофизика.

22. Спецефектите на филма "Матрицата" Георги Бoршуков.
23. Автомобилните мигачи Варикий Павлов и Цветко Оризаров.

24. Седалката за тоалетна Петър К. Сапунов

25. Бутилка за еднократно пълнене, - Исаак Розенфелд.

26. Лампичка на електрическата ютия, Петър Янков.

27. Предпазителите и събирачите на пяна на самобръсначките Жилет. В София Уйлям Едмунт О`Райли. И Христо Дудев патентоват.

28. Сгъваема баня, Крист Ненов въведена в станция "Скайлаб"

29. Пишеща машина с два шрифта. Пит Валкон, поданик на Царство България.

30. Български патент пазил коли от кражба през 1917 Сава Никола – пластина, Петър Денчев- блокада за маховика.

31. Увеличаване на дълголетието на клетката.

32. Ехолот за риболов в радиозавода на Велико Търново.

33. Добиване на ток и бензин чрез слънчева енергия доц. Емил Минев
концентрира обикновените слънчеви лъчи до фантастичната температура от 5762 градуса по Целзий. Тогава материята се разпада до чисти химически елементи слънчевата радиация се преобразува в електроенергия, прегрята пара или в водород. Патентована 1996 г. под N 100115 и засекретена.

34. д-р Стефан Найденов биостимулант "Жировитал", патентован със съавтор Тодор Живков - Тато.

35. Стефан Маринов, разбиране за ефира в множество машини, извличащи безплатна ел. енергия от физическият вакуум.
36. Илия Вълков, Yull Brown в Австралия. Изобретател на брауновия газ.

37. Кирил Чубанов метода за производство на електричество и водород от кълбовидна мълния.

38. Идейте за ООН от книгата 'Звезда на съгласието'на инж. Никола Димков, служат на американския президент Уилсън за формулиране на неговите 14 точки за омиротворяване на света и на организацията на обединените наций.

39. GSM за космоса измислен от 23-годишният Милен Николов докато му изчезвал обхвата в метрото.

40. Мария Гигова и Мария Петрова, са в Книгата на Гинес като единствените трикратни световни шампионки по художествена гимнастика. Освен това България има най много отборни титли в света - 9, както и най-много индивидуални световни титли в същата дисциплини - 10.

41 Постижението от 209 см скок на Стефка Костадинова не е подобрено от 1987 или вече 21 години. Рекорда на 100 метра спринт за 12.38 секунди на Йорданка Донкова

42 проф. д-р Д. Пасков прославя името на България сред фармаколозите и лекарите на Европа с лекарството Нивелин ликуващо Алцхаймер и др. и получава фармакологичен Оскар.

43 Всичките 1497те победи на Дан Колов

44. Жорж Папазов един от създателите на сюреализма, Опакованият райхстаг на Кристо и редица други проекти.

45. Най добрите математици от 2003 до 2008- 28 златни медала нба международно състезание и все първи отборни места. Един от участниците казва "Мит е, че по света не знаят къде е нашата страна, винаги когато съм съобщавал, че съм българин, реагират отлично, издигам им се в очите, защото сънародниците, които вече познават, се оказват или най- добрите студенти, или най-кадърните специалисти..."

46. Най младия член на световната организация за слънчева енергия е Българин ана 16 годин с 2 проекта.
47. Най-добрият студент за Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната академия Cisco Systems за 2003 е Българин.

48. Създателите на герб на евромонета в Германия са Българи.
49 Първият в света футболен легионер е Българин играещ в отбор на СССР.

50. Алонсо деOхеда -Драган да Лихнида Откривателя на Америка.

51. Изобретателят на GSM - Инж. Христо Бъчваров, който през 1959 г. е направил първия автоматичен радиотелефон - по същество GSM.

И още безброи революционни биотехнологии като добавяне на хлебарки към топломерите, на магнити към електромерите и т. н.

Източник: http://postvai.com
Споделете в:    Facebook Twitter Google+или   🔖 Postvai.COM

4 коментара:

  1. Да са живи здрави всички БЪЛГАРИ!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво на автора на статията!!!

    ОтговорИзтриване
  3. А това всичко ако беше истина щяхме да сме велики, а не англичани и немци и други да се чудят къде е това България

    ОтговорИзтриване
  4. 52. Цветан В. Симеонов - част от екипа направил специализираният наказателен съд в българия е също така от членовете основателили на науката "финансова иконометрия" заедно с двама спечелили набеловата на награда за икономика и почти всички професори по икономика от голямата лига на световните университети

    ОтговорИзтриване